100 very important expected questions for UPSC and other competitive exams 2022

100 very important expected questions for UPSC and other competitive exams 2022-

Related post- General knowledge Quiz-4

1-In the year 1988 India launched the first remote sensing satellite named____.
Ans- IRS-1A

2-Chandra tal is located in which valley?
Ans- Lahaul and spiti

3- After sun which is the closest star to the earth?
Ans- Proxima centuari

4-Who founded the forward bloc party?
Ans- Subhas Chandra Bose

5- the president of india submit his resignation to the_____.
Ans- Vice – president

6- Who established Panchayati Raj system in India?
Ans- Balwant Rai Mehta Committee & Panchayati Raj (2 October 1959) at Nagore, Rajasthan.

7-Rainbow is formed due to____.
Ans- refraction, dispersion and reflection of the sunlight.

8-The snake bite firstly affects which part of body?
Ans- the blood circulation

9-The national income of a country is___.
Ans- the value of goods and services produced by a country during a financial year

10- what is moderate degree of controlled inflation called as
Ans- Reflation

11- What is the full form of “GAVI” ?
The Global Alliance for Vaccines and Immunizations

12- Which telecom company has become the world’s 5th strongest brand?
Ans- Reliance Jio

13 Which country generated over half of its power from wind, due to the Storm Bella?
Ans- United Kingdom

14 Universal Service Obligation Fund (USOF) is associated with which sector?
Ans- Tele-communication

15- position of India in producing footwear and leather garments in the world is ___.
Ans- Second

16- Which day is celebrated as World Water Day?
Ans- 22 March

17 Which day is celebrated as World Malaria Day?
Ans- April 25

18- Which day is celebrated as United Nations Day?
Ans- 24 October

19- The grandson of Ashoka, who accepted Jainism was __?
Ans- Samprati

20- Sudarshan lake repaired second time under the reign of _?
Ans- Skandgupta

21- A systematic record of country’s international transactions for a particular time period is known as___?
Ans-Balance of Payment

22- Negotiable Instruments act came into force in the year _____.
Ans- 1882

23-Which is the first Indian bank to start operations in Singapore?
Ans- Indian Overseas Bank

24-Which organization released a report “The State of Climate Ambition”?
Ans- UNDP ( United Nations Development Programme)

25- Which country is going to start ‘Knock Every Door’ campaign to boost vaccination progrrame?
Ans- India

26- ‘Gati Shakti Superfast Special train’ started between which cities of India.
Delhi -Patna

27- Major Dhyan Chand Khel Ratna Award 2021 is faciliated to how many Sportsmen?
Ans-12

28- India is going to have seven additional entry and exit points for trade, with which country?
Ans- Bhutan

29- ______launched three new remote sensing satellites belonging to the Yaogan-35 family.
.ns- China

30- US state of Georgia has announced to celebrate which Indian language as ‘Rajyotsava Day’?
Ans- Kannada

31- ‘Global Forest Goals Report 2021’ released by which organisation?
Ans- UN ECOSOC

32- In India, which policy has been revised to allow the import of oxygen concentrators for personal use ?
Ans- Foreign Trade Policy

33- What is “MACS 1407”,
Ans- Soybean variety

34- ‘Gopabandhu Sambadika Swasthya Bima Yojana’ is being implemented in___.
Ans- Odisha

35- ______ mummy was discovered for the first time in the Warsaw Mummy Project.
Ans- Pregnant Mummy

36- International day of persons with disabilities observed on____.
Ans- 3 December

37- Mahaparinirvana Diwas is observed to mourn the death of which national leader?
Ans- BR Ambedkar

38- ______started the ‘Prabuddha Bharata’ journal in 1896?
Ans- Swami Vivekananda

39- The death anniversary of ______ is observed as Samarpan Diwas?
Ans- Pandit Deen Dayal Upadhyay

40- In which state “Bir Chilarai Divas” celebrated every year?
Ans- Assam

41- Water vapor in atmosphere _____with altitude.
Ans- Decreases

42-The correct order of layers in atmosphere from bottom to top is_____.
Ans- troposphere, stratosphere, mesosphere, thermosphere and exosphere.

43- Earth is nearest to the sun on____.
Ans- January 3

44- Primary circulation in atmosphere consists of –
Ans-Planetary winds, includes polar easterlies

45- Secondary circulation in atmosphere consists of_____.
Ans- Cyclones, anticyclones, monsoon etc.

46- Tertiary winds – local winds like land and sea breezes, mountain and valley winds etc.

47- The greatest damage to life and property from a hurricane is due to__
Ans- the storm surge

48- Sikkim, Arunachal Pradesh, Ladakh and West Bengal share a border with 3 countries

49- Which is the highest mountain peak in India?
Ans- Kanchenjunga

50- What is the height of Kanchenjunga?
Ans- 8586 meters

51- Stockholm Convention is a global treaty associated with___.
Ans- Protect the environment from Persistent Organic Pollutants

52- The Coringa Wildlife Sanctuary (CWS) is located in___.
Ans- Andhra Pradesh

53- Aanaimalai Tiger Reserve( Indira Gandhi Wildlife Sanctuary) is located in___.
Ans – Pollachi, Tamil Nadu

54- which element is also known as fool’s gold?
Ans- Pyrite or iron sulfide (FeS2)

55- Which elements are generally find in free state?
Ans- Group 11 elements

56- Which compound of mercury is used as antiseptic?
Ans- Mercuric chloride

57- Which is a common salt in Detergents?
Ans- Sodium sulfate

58- What is the chemical formula of laundry detergent?
Ans- Na2CO3

59- When Sulphur is heated with rubber, the process is commonly known as ?
Ans- Vulcanization

60- PVC is a polymer of ?
Ans- Vinyl chloride

61- When do we celebrate national sports day?
Ans- 29th August

62- Whose birthday is celebrated as national sports day?
Ans- Major Dhyan Chand

63- Who is the author of “sunrise over ayodhya”?
Ans- Salman Khurshid

64- The first President of “Indian National Congress” is ____
Ans- Womesh Chandra Bonnerjee

65- The Indian National Congress (INC) party was established___
Ans- On 28 December 1885

66- Which is the biggest seaport of India?
Mumbai Port

67- When the Post of the President falls vacant the same must be filled within____.
Ans-6 months

68- When do we celebrate world environment day?
5 june

69- Shiv Subramaniam Raman is the Chairman and Managing Director of___.
Ans- the Small Industries Development Bank of India (SIDBI).

70- When do we celebrate national youth day?
Ans- 12 January (on birthday of Swami Vivekananda)

71- Vajra prahar defence exercise between India and US related to___.
Ans- Special Forces joint training exercise

72- _____ is an initiative launched for addressing mental health issues.
Ans- Kiran

73- Mullaperiyar Dam is built at the confluence of____’
Ans- Mullayar and Periyar rivers

74- The ‘Krishi UDAN’intends to fulfill the following objective___.
Ans – Facilitate movement of agricultural produce by air.

75- the lake “Tahoe” is located in___.
Ans- USA

76- Longest river in the world is_____.
Ans- Nile

77- What is the nearest planet to earth?
Ans- Mercury

78- What is not found in Shark?
Ans- Bones

79- Which planet is known as earth’s twin?
Ans- Venus

80- Who is the first woman to land on moon?
Ans- No woman has ever visited the moon.

81- Which body has made the Draft Regional Plan 2041: NCR?
National Capital Region Planning Board

82- The Palk Bay Scheme comes under which scheme?
Ans- Blue revolution

83- ______released the report on ‘Best Practices in the Performance of District Hospitals’.
Ans- Niti Ayog

84- Tata helds ___ of shares in Air India.
Ans- 100 %

85- MITRA park aims to integrate which of the following
Ans- Textile value chain

86- What is the largest joint in the ‘human body’?
Ans- Knee

87- what is the smallest bone of human body?
Ans- Stapes(ear bone)

88-Which city is known as place of dead?
Ans- Dargavs,Russia

89- Which country has won the most medals in Tokyo Olympics 2020?
Ans- USA

90- In which sport did Bradley Wiggins win 3 medals at a single Olympics?
Ans- Cycling

91- ______ is a digital platform that will bring 16 Ministries—including Railways and Roadways—together for integrated planning and coordinated implementation of infrastructure connectivity projects.
Ans- Gati Shakti.

92- MITRA park aims to integrate___>
Ans- Textile value chain

93- When is world soil day celebrated?
Ans- 5 december

94- Which country won the FIH Men’s Hockey World Cup 2021?
Ans- Argentina

95- India came at which place in the FIH Men’s Junior Hockey World Cup 2021?
Ans- Fourth

96- Indian navy day is celebrated on_____.
Ans- 4 december

97- Scurvy disease is caused by the deficiency of which vitamin?
Ans- vitamin c

98- Who actually invented the telescope in 1608?
Ans- Hans Lippershey

99- At what age “Buddha” got enlightenment?
Ans- 35

100- When is Mahaparinirvan Diwas observed?
Ans- December 6th

100 very important expected questions for UPSC and other competitive exams 2022
Scroll to top